Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΓΑΣΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ



της ιωάννας υποδηματοπούλου

                                     

             ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ …ΟΙ ΘΕΟΙ

  Δώδεκα θεοί, διάλεξαν τον Όλυμπο για μόνιμη τους κατοικία… Εκεί έτρωγαν  Αμβροσία και έπιναν  νέκταρ. Χιλιάδες χρόνια μετά, στους πρόποδες του βουνού, με κοινό σημείο το φαράγγι του Ενιπέα, ένας θνητός δημιούργησε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, με θεϊκά πιάτα και κρασιά με στυλ.         

  Ατμόσφαιρα  ζεστή, γεύσεις ψαγμένες, σέρβις προσεγμένο.  Σας προτείνω  το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω», έναν χώρο φιλόξενο, που μπορεί να σε ταξιδέψει, μέσα από τα πιάτα του και την θέα στην φύση.

  Τα τελευταία οχτώ χρόνια, βρίσκετε στην ιδιοκτησία του σεφ Ανδρέα Γάβρη, που σαν επαγγελματία τον χαρακτηρίζει συνέπεια, τελειομανία, αγάπη για την ελληνική κουζίνα και δημιουργική διάθεση επανατοποθέτησής της. Έρωτας για το κρασί και την σωστή φύλαξή του,και αποστροφή από τα κακής ποιότητας χύμα κρασιά. Οι δε γνώσεις του για το κρασί, την φύλαξη και την συντήρησή του, τον καθιστούν ικανό για οινικές προτάσεις και απορίες που ζητούν λύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος, που είναι απαιτητικός στο σωστό σερβίρισμα του και απέχει πολύ, από τα άλλα εστιατόρια σε αυτόν τον τομέα.  

  Από την αρχή που το ανέλαβε το εστιατόριο, είχε ξεκάθαρο όραμα τι  ήθελε να πετύχει. Ένα κοινό που θα ξέρει από καλό κρασί, θα ψάχνετε για αυτό, και θα έχει ανοιχτό μυαλό. Ανάλογο κοινό ζητούσε και για την κουζίνα του… με γνώση και γούστο… Το ζητούμενό του, δεν ήταν ποτέ να πει κάποιος «είδα φως και μπήκα»  και δεν έχει τέτοιους πελάτες. Μπορεί να βρίσκετε σε κεντρικό σημείο, να έχει ωραία θέα και παρκινγκ, μα αν δεν ξέρεις το ύφος του μαγαζιού, δύσκολα μένεις. Μετά από 8 χρόνια όποιος ξέρει έρχεται.

  Και από ότι φαίνετε, το ξέρουν πολλοί.

Βέβαια, καλό θα ήταν, να τον στήριζε και η τοπική κοινωνία, για να μπορεί να ακούει απόψεις συχνά, από ντόπιους, ώστε να ξέρει τι αρέσει και τι όχι, να βελτιωθεί, και να ξέρει τι να προσέχει. Παρόλα αυτά, είναι διάσημο ανά τους νομούς, μιας και υπάρχουν καλοί πελάτες από τον Βόλο, την Λάρισα, την Κοζάνη, την Θεσσαλονίκη αλλά και από πιο μακριά όπως την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Ξάνθη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη. Επίσης συγκεκριμένες παρέες από νησιά όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, που έχουν και αυτά παράδοση στο καλό φαγητό, έρχονται να τον απολαύσουν.

  Φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, με τόσο κόσμο, δεν θα  μπορούσε να έχει ένα μικρό μαγαζί. Είναι μεγάλος ο χώρος, και το χειμώνα στρώνονται τραπέζια για 60-70 άτομα, που μπορούν να γίνουν πιο πολλά, όμως ο Κ. Γάβρης, δεν θέλει να στριμώχνει τον κόσμο, παρά μόνο, αν είναι από πολύ μακριά οι πελάτες. Το καλοκαίρι, επειδή δεν είναι σωστό να χαθεί η μαγεία του βουνού, τα άτομα μπορούν να γίνουν 120 με δυνατότητες για ακόμα περισσότερα. Όπως καταλαβαίνετε, καλό θα ήταν, να κάνετε ένα τηλεφώνημα πριν, αν είστε υποψήφιος πελάτης, για να δείτε αν προλαβαίνετε να βρείτε μια θέση στην  νοστιμιά . Το τραπέζι στρώνετε από τις 12 το μεσημέρι έως τις 23:30 το βράδυ. Αν και τον χειμώνα κλείνουν νωρίτερα, μιας και η κίνηση είναι μειωμένη.

  Αν αναρωτιέστε, γιατί όλοι θέλουν να πάνε σε αυτό το μαγαζί, η απάντηση είναι απλή. Πέρα του ότι μπορείτε, να το διαπιστώσετε και μόνοι σας, οι φήμες λένε πως το καλό, προσεγμένο, γκουρμέ φαγητό είναι η λύση.

  Αν δεν με πιστεύετε ο Κ Γαβρης  λέει, πως το αγαπημένο πιάτο των πελατών δεν είναι ένα.

Το μπουρανί έχει κλέψει τις καρδιές των πιο φανατικών πελατών. Ριζότο με διάφορα μανιτάρια, τσουκνίδα, γραβιέρα Κρήτης και λάδι τρούφας.

Η διαχρονική σπεσιαλιτέ, είναι το αρνάκι σε σάλτσα ντομάτας, με ελιές και δεντρολίβανο.

Πολύ υψηλή θέση στην λίστα των προτιμήσεων, είχε και το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, που είναι πλέον εκτός λίστας, αλλά το μαγειρεύει εκτός καταλόγου για τους φανατικούς λάτρεις του. Αν δεν έχετε πάει ως τώρα, και ετοιμάζεστε για πρώτη φορά, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το νέο πιάτο, ουρά μοσχαρίσια στιφάδο, με δαμάσκηνα και Μαυροδάφνη, που από ότι φαίνετε έχει ήδη λατρευτεί.

 Μια όμως πρόταση από τον σεφ, είναι πως δεν πρέπει να φύγουμε και να μην έχουμε δοκιμάσει, τα μοσχαρίσια μάγουλα σε κόκκινη μπύρα με εστραγκόν πάνω σε πουρέ σελινόριζας. Με τόσο καλό μάγειρα, και τόσο νόστιμα φαγητά, δεν αποκλείετε στο μέλλον, να κάνει βραδιές μαγειρικής, αν και είναι δύσκολο για την περιοχή, μιας και οι πελάτες έρχονται μεσημέρι, για να δοκιμάσουν ότι γνωρίζουν ή έχουν ακούσει από φίλους.

  Θέλω να αποφύγω τον τρόμο στα μάτια σας…

Επειδή ακούτε, ασυνήθιστους γευστικούς συνδυασμούς, γκουρμέ, υλικά που δεν γνωρίζετε ίσως, δεν σημαίνει ότι είναι αταίριαστα, ή μικρές μερίδες, ή ακριβά. Είναι νόστιμα όσο δεν πάει άλλο, είναι πολύ μεγάλες μερίδες, και δεν είναι πολύ ακριβά. Υπάρχουν μενού που ξεκινούν από 13 € και φυσικά υπάρχουν και οι επιλογές α λα καρτ. Για τα σχολεία υπάρχει μενού στα 10 € και για συλλόγους, ΚΑΠΗ κ.α. μπορούν να γίνουν μενού, κατά περίσταση. Αυτά όμως τις καθημερινές.

  Αν απορείτε γιατί διαλέξαμε αυτό το εστιατόριο, θα σας απαντήσω με χαρά. Δεν είναι τυχαίο, πως από όποια μέρη και αν ζουν κάποιοι, πηγαίνουν να δοκιμάσουν τα νέα πιάτα, που πάντα συνδυάζονται με καλό, διαλεγμένο κρασί. Όμως αν δεν θέλετε να φάτε, αλλά μόνο να δοκιμάσετε κάποιον οινοπαραγωγό, σχεδιάζονται και εκείνες οι βραδιές, για γευστικές δοκιμές οίνου. Γίνονται ήδη 8 χρόνια. Στο κατάστημα λειτουργούν, δύο υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες μια για κρασιά παλαίωσης και μία για όσα δοκιμάζονται συνεχώς. Υπάρχουν πάνω από 500 επιλογές από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, που αυξάνονται με νέες κυκλοφορίες. Έτσι υπάρχει ήδη ένα κοινό για τις γευστικές δοκιμές που πλέον, αφού ξέρουν και τον χώρο, τις ζητάνε και τις περιμένουν πια. Αν όμως δεν ξέρετε από κρασί, ή τι πάει με τι, ή χαρά του Κ. Γάβρη είναι να σας βοηθήσει, μιας και έτσι μοιράζετε και εκείνος, κατά κάποιον τρόπο, την απόλαυση.  Έχει σπουδάσει το κρασί, και συνεχώς ενημερώνετε, για τις τάσεις και τη νέα σοδειά, οπότε μην διστάσετε, να τον ρωτήσετε και να τον εμπιστευτείτε.

  Να ξέρετε πως ότι η κάβα του, είναι επισκέψιμη, αρκεί να μην είναι σε ώρα αιχμής, που θα πρέπει να είναι στην κουζίνα. Όμως πάντα και σε αυτό ακόμα, βρίσκετε η λύση, μιας και ευχαριστεί τους πελάτες του, που είναι καλόβολοι και υπομονετικοί. Υπάρχουν οι γνώστες του κρασιού, που ξέρουν τι να διαλέξουν αλλά και που ανήκουν στην πλειοψηφία που δοκιμάζουν, οτιδήποτε νέο υπάρχει στην λίστα ή σαν πρόταση του μαγαζιού. Υπάρχουν και αυτοί που τώρα μαθαίνουν το κρασί, οπότε βρήκαν το σωστό άνθρωπο και μαγαζί. Μπορούν όλοι να μάθουν από τις γευστικές δοκιμές, και να ακολουθήσουν τις προτάσεις της λίστας.

  Αν είσαι στην αρχή της γνώσης ή αν δεν θέλεις να πιείς όλο το μπουκάλι, διάλεξε από εκείνη την ξεχωριστή λίστα με 20 κρασιά που προσφέρονται στο ποτήρι. Έτσι μπορείς να πιείς όσο θέλεις, χωρίς να είναι απαραίτητο να ανοίξει φιάλη, ή όλοι να πίνουν το ίδιο κρασί, ούτε και το ίδιο ποτήρι σε κάθε πιάτο.

  Το τραπέζι στρώθηκε…

Η αμβροσία συνδυάστηκε σωστά με το νέκταρ, οι θεοί έγιναν ομοτράπεζοι, το σωστά στρωμένο τραπέζι σε κερδίζει οπτικά, το τζάκι αναμμένο σου ζεσταίνει την καρδιά, οι μυρωδιές υγραίνουν τον ουρανίσκο και ο Ενιπέας παίζει μουσική, με τα νερά του. Το σκηνικό στήθηκε, το φαγητό σερβιρίστηκε, διαλέξτε την παρέα σας και καλές γευστικές απολαύσεις.


Γαστροδρόμιο "Εν Ολύμπω"
 Αγ. Νικολάου 36
Λιτόχωρο, ΤΚ 60200

T (23520)-21300
F (23520)-21303

                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις