Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ ΆΒΔΗΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ 2008



φωτό- κειμενο. Ιωαννα Υποδηματοπουλου.



Άβδηρος 2008 Κτήμα Βουρβουκέλη

Κάνουμε μια οινική στάση, στην είσοδο των Αβδήρων, σε απόσταση 20 χλμ από την Ξάνθη. Εκεί θα συναντήσουμε το κτήμα της Φλώρας και του Νίκου Βουρβουκέλη. Μιας οικογένειας, που πήρε απόφαση να καλλιεργήσει την γη της, με βάση την βιολογική γεωργία.
Στην αίθουσα για την γευσιγνωσία, που μπορείτε πλέον και εσείς να την δείτε, πήγα και δοκίμασα τα κρασιά πριν σας τα πρ...
οσφέρουμε.
Μια πρώτη στάση μας
λοιπόν, θα είναι ο κόκκινος Άβδηρος, που για την ιστορία ήταν γιός του θεού Ερμή και φίλος του Ηρακλή. Έχασε την ζωή του στη μάχη με τα άγρια άλογα του βασιλιά των Θρακών Διομήδη. Στην μνήμη του ο Ηρακλής έχτισε την πόλη των Αβδήρων.
Ο ερυθρός Άβδηρος 2008, είναι ένας Τοπικός Οίνος Αβδήρων, ξηρός με 60% Λημνιό. 30% cinsault- μια ποικιλία της Νότιας Γαλλίας- 10% Παμίτι- μια τοπική της Θράκης. Αυτό είναι που το κάνει σπάνιο, γιατί δεν υπάρχει αλλού αυτή η πρόσμιξη.
Μιλάμε για ένα κρασί παλαιωμένο 10 μήνες σε βαρέλι δρύινο. Και 12 μήνες σε φιάλη. Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί με απαλές ανταύγειες, μύτη γεμάτη, απαλή με βότανα και μπαχαρικά. Είναι κρασί γενναιόδωρο, μαλακό, με επίγευση που διαρκεί.
Με αλκοολικό τίτλο 13,5 % vol είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσει κυνήγι, κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, αλλαντικά αλλά και μόνο του.
Επιδέχεται παλαίωση, 10-15 χρόνια.
Αν δεν θέλετε να πάτε στον τόπο παραγωγής του, και μένετε στην Θεσσαλονίκη, μπορείτε να το βρείτε στην κάβα Μέθη.
Τιμή από 10- 13 €.

Καλές οινικές απολαύσεις!!!














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις