Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 2009


 


θα μας βρείτε και στο pinterest
 
κείμενο Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ
ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 2009
CHARDONNAY
ΝΕΜΕΑ
 
Και εκεί που είμαι σε μια κάβα, και κοιτάω τα ράφια, εκεί που λέω ότι οκ τα μισά τα έχω δοκιμάσει, τσουπ, σκάει μύτη ένα όμορφο μπουκάλι, με ωραίο σχήμα, διάφανο όσο να βλέπεις τι κρύβει μέσα, με μια ετικέτα κομψή θα έλεγα, που σου δηλώνει ευθαρσώς ότι το λένε 1000 χρόνια.

Τώρα αναρωτιέμαι το γιατί, αλλά απάντηση δεν έχω. Πάντως δεν είναι τόσο καιρό στα ράφια. Το πιάνω, το θαυμάζω να δω πως είναι, και φυσικά μιας και είναι λευκό το αγόρασα. Όχι για να λύσω τον γρίφο της ονομασίας, αυτόν ούτε σε 1000 χρόνια δεν θα το μάθω, αλλά για να δω μια προσπάθεια από την Νεμέα,  και τι μπορεί να δώσει από τα χώματα της στο Chardonnay .

Το άφησα να ηρεμίσει, το έβαλα να δροσιστεί, του φέρθηκα ντελικάτα, και εκείνο μου έδειξε τι έκρυβε. Το κτήμα Μπαραφάκα, μου ετοίμασε ένα κρασί που θα το γευτείς και εσύ σωστά, αν πάρεις ένα ποτήρι τύπου chardonnay , και το κοιτάξεις όπως πρέπει. Τότε θα παρατηρήσεις, ένα κρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα σαν άχυρο, και έντονες ανταύγειες στα πλάγια. Σαν να κρατάς χρυσό σε υγρή μορφή. Θαύμασε το αξίζει. Είναι αρκετά διαυγές, προκαλώντας σε να το δοκιμάσεις. Μετά ανέπνευσε το και θα δεις ότι δεν είναι πολύ αρωματικό αλλά έχει με έμφυτη κομψότητα που σε κερδίζει. Επιμένεις να το θες και ίσως εσύ βρεις μια άλλη εκδοχή για την «μύτη» του.  Έχει μια καλή ένταση στα αρώματα αλλά  πέρα από την όσφρηση, σε κερδίζει και σε άλλα σημεία. Με την είσοδο στο στόμα σου, νιώθεις ότι έχει ένα παιχνίδισμα, με ένα ενδιαφέρον, και αναρωτιέσαι τι σου θυμίζει γευστικά.

Εμένα μου έφερε στον νου, λίγο από εσπεριδοειδή, μια ιδέα βανίλιας, μια δόση φύσης με την έννοια των λουλουδιών και βρεγμένου χόρτου. Είναι αρκετά ξηρό, έχοντας ένα λεπτό σώμα όμως όχι με έντονη παρουσία. Με μια επίγευση ωραία για τελείωμα όπως το άρχισες, αλλά μια υπόνοια ξινού, που του την χαρίζει το βαρέλι ακακίας και η 3μηνη παραμονή του εκεί.

Φυσικά μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνο του, αλλά καλό θα είναι, μαζί με ψάρια, ζυμαρικά, και σαλάτες. Για καλύτερη ανάδειξη δοκιμάστε το στους 10 °C και όσο για την αγορά του να κρατάτε κάτι λιγότερο από 10 ευρώ. Αν το δοκιμάσετε εύχομαι να έχετε…

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

1 σχόλιο:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις