Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ ΝΗΝΕΜΟΣ ΟΙΝΟΣ 2011

 
 
κείμενο- φωτό Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 

Οινοποιείο Λαυκιώτη

Νήνεμος Οίνος 2011

ΠΓΕ Πελοποννήσου

Μοσχοφίλερο – Chardonnay 12%

 « Να φοβάσαι την Νηνεμία όσο γλυκιά και αν είναι κρύβει πίσω της Φουρτούνα»  είχα ακούσει κάπου. Αν όσο την ζεις έχει αυτή τη γεύση, τότε αξίζει να την συνοδέψεις με τον λευκό Νήνεμο  Οίνο από το οινοποιείο Λαυκιώτη.

 Ένα κτήμα που βρίσκετε στις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας από  το 1963. Με την νέα γενιά στο τιμόνι να ανακατεύει γηγενής και ξένες ποικιλίες, για να δημιουργεί έργα τέχνης, ξεκίνησα ένα ήρεμο ταξίδι γευσιγνωσίας.

 Πήρα το μπουκάλι στα χέρια μου. Πρασινωπή φιάλη, η οποία τονίζεται περισσότερο με το κίτρινο φτερό στην ετικέτα. Ανοίγοντας την φιάλη και κρατώντας ένα ποτήρι τύπου Chardonnay, γεμίζεις ως την μέση του ποτηριού. Θαυμάζεις το λεπτό χρώμα του, που μοιάζει διάφανο, με ανταύγειες ήρεμες και πρασινωπές. Καθώς «ανοίγει» τα αρώματά του παρουσιάζουν με ευγενική «μύτη» με ωραίες υποσχέσεις από άνθη και μέλι.

 Με την είσοδο του στο στόμα σε κερδίζει γιατί δεν είναι ούτε απαρατήρητο ούτε αδιάφορο. Ένα φινετσάτο κρασί, με διακριτικότητα και ένταση να παίζουν σε λεπτές γραμμές μεταξύ τους. Το ροδάκινο, το πεπόνι, το πράσινο μήλο, το ποτισμένο χορτάρι, είναι αρώματα που συνάντησα γευστικά. Ήρεμο χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις. Η οξύτητά του όσο μένει στο ποτήρι εξασθενεί. Θα το χαρακτήριζα ένα ήρεμο αεράκι, στα πανιά της οινικής μας γνώσης. Και για το τέλος… μια καλή επίγευση με μέτριας έντασης διάρκειας, αλλά ωραία όσο η εμπειρία μαζί του.

 Για να καταλάβετε όσα βρήκα εγώ ή και ακόμα περισσότερα και να τα μοιραστείτε εδώ σαν εμπειρία, γευτείτε το στους 8 °C για ένα ισορροπημένο ταξίδι, και συνοδέψτε το με θαλασσινά, ζυμαρικά, μαλακά τυριά. Μια γευστική πρόταση με 8 ευρώ.

 Μην ξεχνάς πως όσο γλυκιά είναι η Νηνεμία τόσο πιο πολύ θα αντέξεις την φουρτούνα… επειδή θα προσμένεις κάτι καλό.

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις