Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ Klima klima 2010 Ασύρτικο


 
κείμενο- φωτό Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
ΤΣΑΝΤΑΛΗΣ

Klima klima 2010

Ασύρτικο

Τ.Ο. Χαλκιδικής Λευκός Ξηρός Οίνος 12%.

 

Έχεις καθίσει ποτέ να κοιτά την βροχή, πίσω από παράθυρο οινοποιείου; Αν όχι κρίμα… κρίμα...

Έχουν εκείνα τα μαύρα κάγκελα μπροστά, με σχέδια από σταφύλι, και καθώς πέφτουν οι σταγόνες, νομίζεις ότι παρακολουθείς απόσταξη. Μια μέρα με βροχή, εγώ διάλεξα να την περάσω στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, κάνοντας ξενάγηση στον Τσάνταλη.

 Μπαίνοντας στον χώρο, δεν μαγεύτηκα από τα άπειρα βραβεία, αλλά από την μυρωδιά γλυκάνισου, τα σκοτεινά περάσματα, τα κελάρια, την σκόνη της ιστορίας του κτήματος, τα χαμηλά φώτα, τα βαρέλια που κρύβουν μυστήριο  και πολλά μικρά και ασήμαντα, που όμως δημιουργούν το σημαντικό.

 Όπως ο δολοφόνος ξαναγυρνά στον τόπο του εγκλήματος, έτσι και εγώ γύρισα στο αμπέλι που με ενέπνευσε να ασχοληθώ με τον κλάδο αυτόν. Πήγα και στάθηκα μπροστά στον αμπελώνα που είχε την ποικιλία Ασύρτικο, να δω την μορφή του, το φύλλο του, το χρώμα του, για να εκτιμήσω το τελικό αποτέλεσμα.

 Το οποίο για να δοκιμαστεί, πρέπει να οδηγηθούμε στην αίθουσα γευσιγνωσίας. Με χιλιάδες μπουκάλια γύρω σου, με ξύλινο τραπέζι και ποτήρι να μας περιμένουν. Δεν θα σου πω για την ιστορία του κτήματος. Αν θες μπορείς να την βρεις. Θα σου αφηγηθώ όμως το παραμύθι που γεύτηκα.

  Διάλεξα ποτήρι τύπου Chardonnay , και είπα να δοκιμάσω το Klima klima 2010. Καθαρά από Ασύρτικο, μια ποικιλία που κυριαρχεί στα λευκά, και μπορεί να ωριμάζει, αλλά να κρατά την οξύτητά της. Συμμετέχει κυρίως σε λευκά ΟΠΑΠ όπως αυτό που δοκιμάζουμε.

 Μόλις το αντικρύσετε στο ποτήρι, αφήστε το λίγο να χαλαρώσει. Να δώσει τα λεπτά αρώματα του. Να σας μαγέψει με την κομψή «μύτη» του. Ένα ανοιχτόχρωμο κρασί, με πράσινες ανταύγειες, και λαμπερές αχτίδες φωτός φυσικού τονίζουν το χρώμα του.  Μόλις συναντήσεις τα αρώματά του, θα γευτείς γεύσεις από εσπεριδοειδή, άνθη λευκά, στάχτη, πετρώδες έδαφος, βρεγμένη γη, με την ύπαρξη της δροσερής μεταλλικής οξύτητας έντονης. Προσοχή επειδή αυτό ξενίζει μερικούς. Είναι μέχρι να συνηθίσεις τον έντονο χαρακτήρα της ποικιλίας. Αυτό ακριβώς το στοιχείο σε ξεγελά, και σε κάνει να πιστεύεις ότι γεύεσαι ένα πληθωρικό κρασί, αλλά σε μερικά σημεία αν προσέξετε, έχει πλαδαρότητα. Αρώματα από βότανα και μια ιδέα βανίλιας, μπορεί να βρουν τον ουρανίσκο σας. Έχει μια σχετικά κοντή επίγευση, αλλά με γεύση από βρεγμένο γρασίδι.

 Μπορεί το να ακούς την βροχή και να πίνεις καλό κρασί να είναι ωραίο, αλλά δεν βρέχει κάθε μέρα. Παρόλα αυτά, αποτελεί μια καλή πρόταση στους 10 °C, είτε για παρέα είτε για συνοδεία ενός βιβλίου. Αλλιώς ταιριάζει με οστρακοειδή, ψάρια, τυριά. Δεν είναι ακριβό… το έχω αγοράσει με 9,80 ευρώ και μπορώ να πω πλέον με ή χωρίς βροχή …

 

Καλές Οινικές Απολάυσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις