Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΚΤΉΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΑΚΑΚΙΕΣ SPARKLING 2011


 
κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
θα μας βρείτε και στο pinterest
 
Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Ακακίες sparkling 2011

Ημίξηρο ροζέ

 

  Σε ένα χωριό της Ημαθίας που λέγεται Γιαννακοχώρι, δεν θα μπορούσε να λείπει ένας Γιάννης. Βρέθηκε και ήταν ο Μπουτάρης. Ναι ναι.. ο γνωστός φευγάτος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Ώσπου ήρθε ο γιος του, ο Στέλλιος πλέον στο τιμόνι της διοίκησης, και έδωσε άλλον αέρα στο οινοποιείο. Έκανε την δουλειά του ήρεμα, κοντά σε ένα μέρος γεμάτο ακακίες, και έτσι τις τίμησε, δίνοντας το όνομά τους στο ροζέ που ετοίμασε. Μάλιστα όχι μόνο μια φορά, αλλά δύο. Όπου η δεύτερη, του βγήκε λίγο πιο παιχνιδιάρα και τσαχπίνα, και αργά μα σταθερά κερδίζει εντυπώσεις.

 Εγώ για αυτήν την δεύτερη θα σου μιλήσω. Για να σου πω, ότι μπήκε σε μια ωραία φιάλη για να σε παρασύρει να την δοκιμάσεις. Μα η επίσημη φορεσιά της, είναι το ξινόμαυρο της Φλώρινας. Όπου το μεγαλύτερο υψόμετρο, το αμμώδες έδαφος και οι ψυχροί χειμώνες, δίνουν ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερο.

 Πάρτε ένα ποτήρι τύπου sparkling ψηλό και γεμίστε το ως την μέση, για να δείτε ένα χρώμα στις αποχρώσεις του κερασιού, με μεσαίου χρώματος μωβ ανταύγειες , που γίνονται πιο έντονες με τις συνεχόμενες μικρές φυσαλίδες που σου γαργαλάνε πότε έντονα και πότε ήρεμα τον ουρανίσκο και παίζουν ευχάριστα με την γλώσσα. Τα κόκκινα φρούτα του δάσους κυριαρχούν στα αρώματα, και η φράουλα, το βύσσινο και η ντομάτα. Η περιοχή που μεγάλωσε το Ξινόμαυρο όπως και τα αρώματα, δικαιολογούν την υψηλή του οξύτητα.

 Έχει  αρκετή διαύγεια, λεπτό σώμα, αλλά πλούσιο αφρισμό που μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Για να δημιουργηθεί αυτό το κρασί, έμεινε με τις οινολάσπες του, στην πρώτη απλή οινοποίηση. Υπήρξε όμως και μια δεύτερη για τον σχηματισμό των φυσαλίδων, όπου πάλι έμεινε με τις οινολάσπες του για κάποιους μήνες.

 Στους 8 °C αποτελεί  μια ευχάριστη πρόταση για ποτήρι και συνδυάζεται καλά με πράσινες σαλάτες με γλυκόξινο dressing και με πίτσα. Με 12 € μπορείτε να γευτείτε μια όμορφη προσπάθεια, διαφορετικής προσέγγισης του ξινόμαυρου.

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις