Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΚΤΗΜΑ ΚΙΤΟΣ TOURIGA NACIONAL


 
κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
Κτήμα Κίτος

Touriga  nacional 13,5% vol

 

 Στο Σωτήριο Λάρισας, ο Γεώργιος Κίτος καλλιεργεί την ποικιλία touriga nacional, όπου είναι κυρίως για την παραγωγή του Port στην κοιλάδα του Douro στην Πορτογαλία. Μια ποικιλία που δίνει σταφύλι με βαθύ χρώμα, αρωματικό αρκετά, με έντονη τανική γεύση. Σαν ποικιλία βέβαια θα την βρείτε και στο Dão και στην Αυστραλία για κρασιά παλαίωσης.

  Τώρα και στην Ελλάδα όπου για να το δοκιμάσουμε, θα πάρουμε ένα ποτήρι τύπου Βουργουνδίας, θα καθίσουμε κοντά στο τζάκι, για να γευτούμε ένα οίνο ξηρό ερυθρό, με έντονο χρώμα και βαθιές κεραμιδί ανταύγειες, αρκετά διαυγές, και με κυρίαρχο άρωμα την βιολέτα. Γεμάτο σώμα αρκετά ξηρό και δυνατό, χαρακτηρίζεται εύκολα καλό κρασί, αν σου αρέσουν τα δυνατά και τανικά κρασία. Όσο του δίνεις χρόνο στρογγυλεύει τις ατέλειες του, και έτσι ένα μέρος του μπορεί να σου θυμίσει άρωμα και γεύσεις από μπαχαρικά, φρούτα του δάσους, πεύκο και βαρέλι. Αυτά τα στοιχεία του δίνουν την δυνατότητα μεγάλης διάρκειας στην επίγευση του και το δικαίωμα να το κρατήσεις για παλαίωση.

 Στους 12°C συνοδεύει ώριμα τυριά, δυνατά κρέατα και σαλάτες πράσινες. Μην ξεχνάτε πως το τζάκι δεν είναι απλά για ντεκόρ, αλλά πίνετε καλύτερα σε περιοχές με πολύ κρύο. Στην Θεσσαλονίκη μπορείτε να το βρείτε με 22€ και να είναι η πρόταση σας για ένα διαφορετικό δώρο.

 

 Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις