Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

KARANIKA BRUT CUVEE SPECIAL 2012

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΙΩΑΝΝΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
 
θα μας βρείτε και στο pinterest
 
 

Κτήμα Καρανίκα

Karanika Brut cuvee Special 2012

Ξινόμαυρο

ΠΟΠ Αμυνταίου 13% vol

Αναμφισβήτητα, είναι μια επιλογή που καλό θα ήταν να την έχετε γευτεί. Και ο λόγος είναι απλός. Ίσως το μοναδικό ελληνικό λευκό αφρώδες, που γίνεται από την κυρίαρχη ποικιλία του Αμυνταίου Ξινόμαυρο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα έχει χρώμα… λευκό.!

 Το γνώρισα στην έκθεση Αφρός και Φυσαλίδες 2012, και ήταν κάτι που μου προκάλεσε εντύπωση. Σε ένα ποτήρι τύπου Champagne, το γεμίζουμε μέχρι την μέση για να προσέξουμε το χρώμα του πρώτα. Ένα αχυρόξανθο, με λεπτές αποχρώσεις του πράσινου, και μοναδική εικόνα όταν το ποτήρι, μένει στο τραπέζι και κοιτάς, τις μικρές σε μέγεθος φυσαλίδες.

 Γνώρισα τον οινοπαραγωγό. Πολύ σημαντικό κομμάτι για να καταλάβεις τι δοκιμάζεις και το σκεπτικό που έχει παραχθεί. Ο  Laurens Hartman είναι ένας Ολλανδός με ελληνικές ρίζες, και αυτές ήταν που τον τράβηξαν, να γυρίσει πίσω, και να κάνει επάγγελμα αυτό που αγαπάει. Μέσα στα λόγια του έβλεπες τον ενθουσιασμό του για την κάθε φιάλη που παράγει. Η σύστασή του λοιπόν, για το οινικό «παιδί» του, ήταν απλή και επαληθεύονταν στο ποτήρι που κρατούσα.

 Επίμονος, εξαιρετικής ποιότητας αφρισμός, που επιτυγχάνεται με δεύτερη ζύμωση στη φιάλη (methode traditionelle ), Κομψή, φινετσάτη μύτη με έντονα στοιχεία φυτικότητας και κάποιες νύξεις φρυγανισμένου ψωμιού, και ξηρών καρπών. Στόμα απόλυτα ξηρό, με οξύτητα που προκαλεί, ενισχύοντας την αίσθηση της φρεσκάδας που δημιουργεί ο αφρισμός. Έντονη επίγευση που αφήνει μια δόση πίκρας αλλά για πολύ λίγα λεπτά. Μια καλή πρόταση για απεριτίφ ώστε να ανοίξει την όρεξη σας, αλλά και εξαιρετικός συνδυασμός δίπλα σε λιπαρές τροφές με πρώτο και καλύτερο τον καπνιστό σολομό, αλλά και με καθημερινά φαγητά όπως η πίτσα και οι πίτες.

Μια επιλογή που μπορείτε να την αγοράσετε σήμερα με 17€ και να την κρατήσετε για πέντε χρόνια γιατί παλιώνεται κιόλας. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για δώρο, αλλά και μια καλή δικαιολογία για να πάτε μέχρι το οινοποιείο και να δείτε πως παράγεται.

Από εμάς…

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις