Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ ΡΟΖΕ 2012


 
θα μας βρειτε και στο pinterest
 
 
 
κείμενο- φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
 
 
 
Οινοποιείο Ζαμπάρτας

Ζαμπάρτας ροζέ 2012

Λευκάδα –cabernet franc

Τοπικός οίνος 13,5% vol

 

 Η Κύπρος είναι το νησί της Αφροδίτης, και μέσα από αυτό δεν θα μπορούσε να μην βγει κάτι καλό και αξιόλογο. Στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού λοιπόν, μόλις το 2008, χτίστηκε το οινοποιείο Ζαμπάρτα από τον πατέρα Άλκη και τον υιό Μάρκο , όπου ο πατέρας διετέλεσε επί σειρά ετών διευθυντής της μεγάλης οινοποιίας και ζυθοποιίας ΚΕΟ και ο Μάρκος, σπουδάζοντας Οινολογία στη Γαλλία, πήγε για μετεκπαίδευσή στη Ν. Ζηλανδία.

 Όλη αυτή η γνώση βυθίστηκε μέσα στο κάθε μπουκάλι που διαλέγει ο Κύπριος φίλος μας αλλά και πολλοί άλλοι στις χώρες που κάνουν εξαγωγές. Σήμερα θα γευτούμε το ροζέ αυτού του κτήματος για την χρονιά 2012. Η παραγωγή του είναι από δύο ποικιλίες σχεδόν 50-50 η αναλογία από χώματα ασβεστολιθηκά , με υψόμετρο στα 650 μέτρα η ελληνική ποικιλία λευκάδα και στα 600 cabernet franc.

 Όταν λέω ροζέ το εννοώ. Διαλέξτε ένα ποτήρι τύπου ανοιχτής τουλίπας για να σας αποτυπωθούν όλα του τα αρώματα. Με μύτη γεμάτη αρώματα από άνθη βιολέτας και ροδιού σε προκαλεί να το γευτείς. Και όχι μόνο το άρωμα αλλά και το χρώμα που δεν μπορεί να βρεθεί λέξη για να το περιγράψει… είναι ένα ροζέ με χρώμα φράουλες και απαλές μωβ ανταύγειες. Με είσοδο ήρεμη στο στόμα, σε συναρπάζει η σωστή ισορροπία οξύτητας και γεύσης. Το ρόδι δίνει την στυφότητα που του αρμόζει, τα ανθισμένα άνθη τα βρίσκεις να μαλώνουν με το άρωμα φράουλας ώριμης και της μαρμελάδας φράουλας. Μια ιδέα από βατόμουρο και άχνη ζάχαρη θα σε κάνει να το δοκιμάζεις συχνά, ώστε να δεις την σχετικά σύντομη επίγευσή του να σου αιχμαλωτίζει τον νου.

 Δοκιμάστε το στους 10 C° για να χαρείτε την τραγανότητα που μπλέκεται με τα απαλά αλλά και τα δυνατά αρώματα. Θα το βρείτε στην Κύπρο με 12 € περίπου, και είναι μια καλή πρόταση για συνοδεία για να συνοδεύσει τάρτες, λευκά γλυκά, και ενδιάμεσα σαλάτες αλλά και μια πρόταση για να κλείσεις το δείπνο σου. Μια ανατροπή για όλους είναι και η δημιουργία κολιέ απο τους φελλούς του κτήματος απο τα stekia pantou . Μπορείτε να δείτε εδώ necklaces with corks Zambartas winery by stekia pantou  . Με μια τόσο ρόδινη πρόταση θα σας πω …

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!  

1 σχόλιο:

  1. Καλό Σαββατοκύριακο αγαπημένη μου λάτρισα του καλού κρασιού! Τη γνώμη σου την εμπιστεύομαι :)

    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις