Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΜΑΚΚΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΡΟΔΟΣΤΑΦΥΛΟ 2012


 
θα μας βρείτε και στο  pinterest
 
 
κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
 
Μακκάς οινοποιείο

Ροδοστάφυλο 2012

Λευκάδα- Μαραθεύτικο

Τοπικός οίνος 14%

 Σήμερα θα πάμε Κύπρο… ναι ναι όπως το ακούς… Από όπου και αν είσαι σήκω και έλα μαζί μου, μα μην ξεχάσεις να πάρεις ένα ποτήρι τύπου Shiraz με ψηλό πόδι και πολύ καλό άνοιγμα στο στόμιό του.

 Με όποια πτήση και να ξεκινήσουμε, θα προσγειωθούμε στην εύφορη γη της περιοχής Στατού – Αγ. Φωτίου στην ορεινή περιοχή της Πάφου, σε υψόμετρο 900-1150 μέτρων.  Εκεί θα επισκεφτούμε το οινοποιείο Μακκάς, όπου θα δοκιμάσουμε την γευστική έκδοση του 2012 σε απόχρωση ροζέ.

  Να σας πω ότι η ποικιλία Μαραθεύτικο, είναι μια ποικιλία, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστηριχθεί και καλλιεργηθεί πολύ και σωστά στην Κύπρο, είναι μόνο στην Μεγαλόνησο, και μπορεί να δώσει από πολύ καλά ροζέ μέχρι εξαιρετικά δυνατά κόκκινα.  Μέσα στα λίγα χρόνια που καλλιεργείτε και μέσα από τα κρασιά που έχουν παραχθεί, είναι δύσκολο να δοθεί η σαφή εικόνα της ποικιλίας, όμως μέσα στην επόμενη δεκαετία, σαφώς και περιμένουμε πολλά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Να σας πω ότι από γεωπονικής σκοπιάς είναι δύσκολη ποικιλία, καθώς δεν είναι ερμαφρόδιτη και για αυτό δεν αυτογονιμοποιούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνει μεγάλο μέρος από τις ρόγες του.

 Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα που μπήκε στο διαφανές μπουκάλι είναι του 2012, είναι φρέσκο και καλή στιγμή για να το δοκιμάσετε είναι το καλοκαίρι που θα έχει ανοίξει περισσότερο, όμως από τώρα θα χαρείτε με το χρώμα του, που είναι ανοιχτόχρωμο με κοκκινωπές ανταύγειες που καταλήγουν σε σκούρο ροζ μωβ, που σε κερδίζει για την διαφορετικότητά του. Με αρώματα στην «μύτη» από κανέλα, άχνη ζάχαρη, ερυθρά μπαχαρικά γλυκά, και ήρεμη είσοδο στο στόμα, για να διαπιστώσεις την ύπαρξη σε μεγάλη δόση καραμέλας και ρόδου, καταλαβαίνεις γιατί ονομάστηκε Ροδοστάφυλο. Υπάρχει μια ελαφριά τραγανότητα στο στόμα, με μια μικρή υποψία αλατότητας, χαρίζοντας  κάτι ενδιαφέρον στο κρασί. Χαλαρό προς γεμάτο σώμα, με δροσιά που συνδυάζεται με σαλάτες και τάρτες, και τραγανότητα που ταιριάζει στα φαγητά εξωτικής κουζίνας. Χαρακτηρίζεται σαν γευστικό κατά εμένα, και με σύντομη επίγευση ώστε στους 12 C°, να το ευχαριστηθείς. αν πρέπει να επιστρέψετε στην βάση σας πάρτε από την κάβα της Κύπρου ένα μπουκάλι, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Όπου και αν το γευτείτε να έχετε …

Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις