Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΚΤΗΜΑ ΟΙΝΟΓΕΝΕΣΙΣ ΦΕΓΓΙΤΕΣ ΛΕΥΚΟ 2011


 
κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
 
Κτήμα Οινογένεσις

Φεγγίτες λευκό 2011

Ασύρτικο Sauvignon blanc

Τ.Ο. Μακεδονίας 12,5% vol

 

 Μπορεί το ασύρτικο να είναι μια ποικιλία που μητρικά χώματα έχει της Σαντορίνης, δίνοντας το χαρακτηριστικό του ηφαιστειακού χώματος, όμως υπάρχει και η πλευρά της καλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι, ότι φυτεύτηκε για να δώσει μια νότα ενδιαφέροντος στα λευκά κρασιά, αλλά πλέον είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία με μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.

  Λόγο της μεταλλικότητάς της, δεν γίνεται εύκολα δεκτή από όλους, οπότε αναγκάζονται πολλοί να την αναμείξουν με κάποια λευκή πιο ήπια και δροσερή ποικιλία. Ένα από αυτά τα παραδείγματα θα τα δοκιμάσουμε σήμερα, για να καλωσορίσουμε το καλοκαίρι δροσερά και φωτεινά.

 Όπως το χρώμα που θα δούμε σε ένα ποτήρι με ψηλό πόδι, και μεσαίο άνοιγμα στο στόμιο.  Μιλάμε για ένα κρασί δεξαμενής, που γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ( 16 ºC), με πρώτη εντύπωση την καθαρότητα και την διαύγεια του, και μετά το λαμπερό του χρώμα. Με χρυσοκίτρινες ανταύγειες, και με αποχρώσεις που παίζουν με τον ήλιο. Αρωματικό όσο του δίνει το sauvignon blanc αλλά με μια υπόνοια διαφορετικότητας. Κρατά την έντονα φρουτώδη ύπαρξή του, και αυτός είναι ο λόγος που διαλέγουν μια συνοδοιπόρο ποικιλία με το ασύρτικο. 

 Είσοδο στο στόμα που παίζει στην κόψη του ξυραφιού, εάν δεν είναι στην σωστή θερμοκρασία. Μπορεί να βγει επιθετικό ή πολύ αρωματικό. Στιγμιαία περνά από την γλυκύτητα που μπορεί να περιέχει, για να δώσει μια αρκετά μεγάλη θέση στην αλμυρότητά του. Αυτό είναι δουλειά του ασύρτικου να δείξει την παρουσία του. Το πράσινο μήλο, πορτοκάλι, το λεμόνι, η χλόη, το μάνγκο, το λαιμ, κυριαρχούν στο στόμα και στην μύτη, με την μεταλλική δροσιά και οξύτητα να συμπληρώνουν το σκηνικό.  Σώμα καλοδουλεμένο, για τα δεδομένα της κατηγορίας του, μπορείτε να το καταναλώσετε φρέσκο, ή μετά από 6 μήνες στην φιάλη. Μουδιάζει γλυκά το στόμα και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα οπτική, για αυτό που κρατά για επίγευση, καθώς γίνεται η κυρίαρχη ανάμνηση του φρούτου.

  Παίζει με το καλοκαίρι και τις αναμνήσεις που μπορεί να μας δώσει, αλλά κυρίως την συνοδεία πεπονιού, ξηρών φρούτων, ζυμαρικών, πράσινης σαλάτας, και ταρτών με λαχανικά.

Όποια στιγμή της ζωής σας και αν συνοδεύει να έχετε ….

 

Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις