Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΦΡΑΚΤΗ ΔΡΑΜΑΣ


 
κείμενο- Φωτογραφίες Ιωάννα Υποδηματοπούλου
 
 
ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
 
 Όταν οι μνήμες είναι ριζωμένες βαθιά μέσα σου, και συνδέονται με άτομα που τα εκτιμάς και τα σέβεσαι, σε ακολουθούν όπου και να πάς με  ότι και να ασχοληθείς , επειδή γίνονται  καμιά φορά ο θεμέλιος λίθος για κάτι μεγάλο.  Στην περίπτωση του Χρήστου Κλωναρίδη ισχύει αυτή η φράση, αφού ο πατέρας του, βάζοντάς τον στο μικρό αμπέλι που είχαν στην Δράμα, για να κάνουν το κρασί της οικογένειας και για τους φίλους τον γέμισε με μνήμες και εμπειρίες. Το 1955 που γινόταν αυτό, δεν υπήρχαν οι ευκολίες του σήμερα φυσικά, παρά μόνο το πατητήρι και οι μπομπίνες , που ήταν οι σημερινές δεξαμενές. Αυτά για τον δεκατριάχρονο τότε Χρήστο που πατούσε σταφύλια και έπινε τον γλυκό μούστο, ήταν αρκετά μαζί με τις ιστορίες και τις συμβουλές των μεγάλων για να φυτεύσει μέσα του την αγάπη για το αμπέλι και το μεράκι για το καλό κρασί.

 

Ένα μικρό κτήμα!

  Ο Νεροφράχτης είναι ένα χωριό 6 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Δράμας και έχει σε κοντινές αποστάσεις μεγάλα οινοποιεία. Αυτό βέβαια θα σταματούσε αρκετούς να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, αλλά όχι τον Χρήστο Κλωναρίδη που μια ζωή ήταν κοντά στην γη και ήξερε να την αφουγκράζεται καλά.  Η καταγωγή του είναι από το χωρίο Καλαμπάκι που είναι γεμάτο καλαμπόκια από τα οποία δεν ξέφυγε, καθώς το επάγγελμά του είναι έμπορός δημητριακών και βαμβακιού. Με δική του μονάδα εκκοκκιστηρίου βαμβακιού και εξαγωγές σιτηρών σίγουρα το αμπέλι δεν είναι στις άμεσες βλέψεις του.

  Και όμως ο ίδιος ήταν πάντα λάτρης του καλού ερυθρού οίνου, τον οποίο διάλεγε για να συνοδεύσει τα φαγητά του στα εστιατόρια. Εμπνευσμένος από όσα είχε δοκιμάσει και με τις προσωπικές μνήμες να τον βαραίνουν και να ξυπνάνε πιο απαιτητικές από ποτέ, αποφάσισε να βάλει αμπέλι για να κάνει και αυτός κρασί για την οικογένεια και για τους φίλους.

 
 

  Τον Απρίλιο του 2009 έγινε φύτευση 2,5 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηρό Μοναστήρι Δράμας με Cabernet Sauvignon και λίγα επιτραπέζια για φαγητό. Ωραία εμπειρία του άρεσε και η παραγωγή που ήταν δική του, γλυκάθηκε από το αποτέλεσμα και τον μούστο του, και έτσι τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησε να φυτεύσει άλλα 22 στρέμματα με 15% Merlot 15% Cabernet Franc 70% Cabernet Sauvignon.

 Με πρώτο κανονικό τρύγο το 2011, ξεκίνησε να έχει κανονική παραγωγή και στο μεταξύ διάστημα έχτισε ένα μικρό ιδιόκτητο οινοποιείο με όλες τις ανέσεις όπου φιλοξενούσε πλέον την παραγωγή του.  Το σύστημα καλλιέργειας στα χωράφια είναι γραμμική διάταξη, σε υψόμετρο 500 μέτρων φυτεμένα από τον βορρά προς τον νότο, στους πρόποδες του βουνού, με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και χώμα κόκκινο παχύ κατάλληλο για αυτήν την καλλιέργεια. Ακόμα και η φύση είναι με το μέρος του, ώστε να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα.




  Με αποστάσεις φύτευσης 1,10 επί των γραμμών και 2,40 μεταξύ των σειρών, είναι τα στοιχεία που μας βοηθάνε να σκιτσάρουμε στο μυαλό μας πως είναι το αμπέλι και να ξέρουμε ότι δίνει 800 κιλά το στρέμμα και 8 με 12 τσαμπιά το κάθε πρέμνο. Η κάθε σειρά είναι υποστηριγμένη από φυσικό ξύλο ανά δύο μέτρα και αυτό για να μπορεί να δώσει και άρωμα στα σταφύλια που είναι κοντά του. Φυσικά όλα αυτά δεν τα κάνει μόνος του, και από την αρχή έχει ζητήσει την βοήθεια ειδικών καθώς είναι απλά ερασιτέχνης και έχει για συνεργάτες του τον Οινολόγο Σδοκόπουλο Κωνσταντίνο και για Γεωπόνο τον Παρλακίδη Βασίλειο.

 

Ένα οινοποιείο στον Νεροφράχτη!

 

 Ξεκίνησε για χόμπι το κρασί και για να ηρεμεί από τις άλλες ασχολίες του. Αυτό όμως που τον παθιάζει περισσότερο είναι να κάνει κάτι καλό, η πίστη του στην ποιότητα είναι που τον ωθεί να συνεχίζει και τον οδήγησε να κάνει το επόμενο βήμα. Έχτισε ένα μικρό οινοποιείο και αντικατέστησε τις παιδικές μπομπίνες με δεξαμενές, οινοποιητές GR INOX. Το οινοποιείο συνολικά είναι 170 τ.μ με ξεχωριστούς χώρους, με 4 οινοποιητές 3 δεξαμενές και σκέφτεται να κάνει επέκταση στον χώρο. 




 Μια άλλη πόρτα σε οδηγεί από εκεί στον χώρο φύλαξης φιαλών, στο μηχάνημα όπου τοποθετεί τις ετικέτες και μέσα σε δροσιά 18 ºC. Με τον χώρο αυτό να οδηγεί κάπου πιο μαγικά δεν μπορείς παρά να ακολουθήσεις τα βήματα και να φτάσεις μέχρι το κελάρι.


  Από μόνο του είναι ένας χώρος που σε μαγεύει, όπου βλέπεις τι σε περιμένει για να πιεις στο μέλλον. Έχει εμβαδόν 40τ.μ, θερμοκρασία σταθερά 14 ºC, όλες τις ιδανικές συνθήκες για διατήρηση καλού κρασιού και είναι χτισμένο με πέτρα και τούβλο. Φιλοξενεί προς το παρόν 13 βαρέλια , δρύινα από την Γαλλία τα οποία είναι  Ermitage , με δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 80 βαρέλια χωρητικότητας το καθένα 220 lt και μέσο όρο ζωής τα 4 χρόνια. Είναι ένας χώρος όπου ο ένας τοίχος είναι χτισμένος με τούβλα σε σχήμα κύκλων για να φυλάσσονται μπουκάλια δροσερά, και μπορείς να καθίσεις και να πιείς το κρασί σου σε ένα τραπέζι και σε καρέκλες από … βαρέλι.

 

 

Η γνώμη του για το κρασί!


«Αυτή την στιγμή τα κάνω όλα μόνος μου γιατί είναι το μεράκι μου, εύχομαι όμως να ακολουθήσει ο εγγονός μου, που ετοιμάζεται να παρακολουθήσει μαθήματα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, για να συνεχιστεί το όνειρο του καλού κρασιού» λέει ο ίδιος που θέλει να παραμείνει ερασιτέχνης και να κρατήσει όλο το πάθος του σαν ένα απλό μεράκι. « Γνωρίζω ότι ο χώρος στην Ελλάδα έχει καθίζηση όπως και σε όλα τα προϊόντα βέβαια, για αυτό θα ήθελα να κάνω εξαγωγές και να γνωρίσω τις απόψεις και άλλων χωρών για το κρασί μου»  συνεχίζει ο Χρήστος Κλωναρίδης.  Προς το παρόν τα κρασία του είναι σε μια μεγάλη τοπική αλυσίδα σουπερ μάρκετ και σε εστιατόρια της περιοχής του. Προτρέπει τους καταναλωτές να στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουν των άλλων χωρών, μα κυρίως να το κάνουν για να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης. 

 







 

Ροδάμι το μοναδικό.

 

 Το οινικό όνειρο του Χρήστου Κλωναρίδη, μπαίνει σε φιάλη το 2011, με όσα σταφύλια είχε παραγωγή το 2010, και ακούει στο όνομα Ροδάμι. Η παραγωγή του έγινε μέσα στο μικρό ιδιόκτητο οινοποιείο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.

  Η φιάλη έχει ένα blend ερυθρών ποικιλιών που αποτελείται από Merlot, cabernet sauvignon, και cabernet franc. Είναι ένα κρασί που πίνεται σε ποτήρι ψηλό με μεγάλο σώμα και μικρό στόμιο για να εγκλωβιστούν τα αρώματά του.

  Μιλάμε για ένα ερυθρό κρασί που από το χρώμα του σε κερδίζει, γιατί είναι κόκκινο γλυκό κεραμμυδί, με ανταύγειες έντονες μωβ, με διαύγεια και ωραία μυρωδιά.


  Έχει αρκετά καλοδουλεμένο σώμα, μια πυκνότητα εξαιρετική, με παιχνίδισμα και γεύσεις από βαρέλι μιας και η παραμονή του είναι 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Με μακρά επίγευση με τόνους από δαμάσκηνα, καπνό, μπαχαρικά, βανίλια.

  Είναι το μοναδικό κρασί που παράγουν και θέλουν να το κρατήσουν σε ένα καλό επίπεδο, μιας και στόχος είναι η ποιότητα. Παράγεται από τους γραμμικούς αμπελώνες της περιοχής Ξηρό Μοναστήρι στο χωρίο Χωριστή Δράμας.

 

1 σχόλιο:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις