Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ BELVEDERE 2013



κείμενο -φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου 

Κτήμα Μερκούρη
Belvedere 2013
Malvasia aromatica
Φυσικώς γλυκύς 13% vol

 Το να αναζητάς την γλυκιά πλευρά της ζωής, σε μια περίοδο που όλα φαντάζουν μαύρα, μοιάζει με ουτοπία. Στο Κορακοχώρι Ηλείας όμως έχουν άλλη άποψη. Μην σε ξεγελάει το όνομα του χωριού, το κτήμα Μερκούρη κρύβει μια συνταγή που την ακολουθούν πέντε γενιές τώρα. Και όσο περίεργο και αν σας φανεί, πιάνει ακόμα και στο εξωτερικό όπου στέλνουν τις οινικές δημιουργίες τους.
 Η ιστορία αυτού του κτήματος ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα με τον Θεόδωρο Μερκούρη, και μετά από πολλές δυσκολίες και αρκετά σκαμπανεβάσματα φτάσαμε στη πέμπτη γενιά, όπου την αντιπροσωπεύουν ο Δημήτρης Κανελλακόπουλος που έχει σπουδάσει οινολογία και ο αδερφός του Χαράλαμπος  Πολιτικός μηχανικός. Και αφού η νεολαία προσπαθεί · αξίζει να δώσουμε την προσοχή μας στο αποτέλεσμα.
  Κάτω από τον ζεστό ήλιο της Ηλείας, για 5 έως 8 μέρες λιάζονται τα σταφύλια μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συμπύκνωση τους. Ακολουθεί αλκοολική ζύμωση, με απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας, η οποία και διακόπτεται με ψύξη. Παλαιώνει για ένα χρόνο σε νέα δρύινα Γαλλικά βαρέλια Vosges της Berthomieu. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι στο ποτήρι ένας Οίνος γλυκός, με όψη σχετικά διαυγή, πυκνή υφή, χρώμα χρυσόξανθο με γλυκές σαν καραμέλα  ανταύγειες. Συνεχίζουμε με την μύτη που είναι περίεργη καθώς τα άνθη βγαίνουν στην αρχή σαν λεπτό άρωμα, αλλά συνεχίζουμε με νύξεις από μέλι, καραμέλα, κανέλα. Με την είσοδό του στο στόμα σε εκπλήσσει ευχάριστα. Μπορεί να είναι ένα γλυκό κρασί, μα δεν είναι καθόλου πυκνό στο στόμα, ούτε σε λιγώνει. Μπορώ να πώ ότι είναι μια γλυκιά φρεσκάδα, που νιώθεις την αλλαγή στην υφή, την οξύτητα να κυμαίνεται από γουλιά σε γουλιά διαφορετική. Σε κάθε αναπνοή μπορεί να βρει αρώματα από περγαμόντο, γλυκά μπαχάρια, βουτύρου. Πίσω πίσω μπορεί να σας δείξει και μια ιδέα από χαμομήλι και μαργαρίτα. Στην μακριά επίγευση του όμως θα βρείτε σίγουρα όλη την φυσική γλυκύτητα από το λιάσιμο, και την πιο πυκνή στιγμή του.   
  Τελικά δεν είναι και τόσο ουτοπία να ψάχνεις την γλύκα. Εξάλλου τα παιδιά από το Κορακοχώρι στην προσφέρουν απλόχερα από τα 500 ml του μπουκαλιού τους. Σου προτείνουν να την κρατήσεις ατόφια ή να την συνοδέψεις με μια μους από φρούτα. Όπου και να το δοκιμάστε, για λίγο κλείστε τα μάτια, και γευτείτε μια γουλιά του τότε θα έχετε γλυκές…


Καλές Οινικές Απολαύσεις!!!

4 σχόλια:

  1. ελα κοριτσαρα μου να σε κερασω γλυκο κρσι για τα γενεθλια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ήρθα τυχαία από τα ΧειροΠοιήματα της Νικόλ,γιατι με τραβηξε ο τιτλος...

    δίπλα από το Κορακοχωρι μένω! το κτημα είναι πανεμορφο ,εχει και μικρο μουσείο με εργαλεια που χρησιμοποιουσαν παλια...οι γονεις μου ,που εχουν μίνι μαρκετ ,εφοδιάζουν την οικογενεια Μερκούρη!
    Είναι πολύ όμορφη η περιοχή ,δίπλα στη θάλασσα ,για όποιον θέλει να επισκεφτεί το κτημα και να περάσει τέλεια!
    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλως την κουκλα μου ειδες ποσο ωραιο ειναι να βλεπεις την πολη σου σε ενα κειμενο;;;;
    χαίρομαι που πέρασες εστω και τυχαια και μεινεις ακομα καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις