Τρίτη 22 Απριλίου 2014

POGGIONE MONTALCINO BIANCO DI TOSCAN IGT 2011




κείμενο φωτογραφία Ιωάννα Υποδηματοπούλου 

Poggione Montalcino Bianco di Toscana
Vermendino- chardonnay 2011
IGT 13 % vol

Αν πας στην Ιταλία και ζητήσεις λευκό κρασί, θα σε κοιτάξουν με βλέμμα υποτιμητικό, και θα είσαι o τρελός που πας κόντρα στο κατεστημένο. Και τότε αν ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά γύρω σου, θα κοιτάξεις πως υπάρχουν πολλοί με την ίδια τρέλα, αλλά και την ίδια όρεξη να ξεχωρίσουν.
  Εγώ μοιάζω με αυτόν τον τρελό του χωριού, που όπου και να πάει ζητάει πιο συχνά τα λευκά κρασιά, αλλά για έναν παράξενο λόγο δεν με κοιτάνε στραβά και μου δίνουν ότι ζητήσω. Με την επιμονή μου τόσο καιρό στα λευκά, ακόμα και στην γείτονα χώρα, έγινα το σήμα κατατεθέν του λευκού οίνου.
 Αυτή η αγάπη μου με οδήγησε στην Ιταλία, να δοκιμάσω ένα κρασί που γεννήθηκε στην Τοσκάνη. Σε εκτάρια με λοφίσκους και πολύ ήλιο. Που το έκανε μοναδικό όπως και το τοπίο που το φιλοξενούσε. Όχι δεν σου μιλάω για ένα ακριβό κρασί που δεν μπορείς να το βρεις στην χώρα μας. Αντιθέτως μιλάω για ένα απλό βατό αντιπροσωπευτικό κρασί, που μπορεί να σου δώσει μια ιδέα για το τι γεύονται σχεδόν καθημερινά οι Ιταλοί. 
  Σου βρήκα λευκό κρασί και ναι αποτελεί μια εξαίρεση καθώς το ερυθρό κυριαρχεί, με μια όψη διαυγή, και χρώμα ανοιχτό κίτρινο και χρυσοκίτρινο στις ανταύγειες του. Με μια μύτη μέτρια, με πολλά άνθη και λεπτή αίσθηση αρώματος. Στο στόμα κυριαρχούν τα ξηρά βότανα, το φρυγανισμένο ψωμί, εσπεριδοειδή, με κυρίαρχο το lime, φυσικά το συστήνω σε όσους αρέσουν τα λευκά  ξηρά κρασιά, σίγουρα θα σας αρέσει γιατί είναι ζεστό και φιλικό στο στόμα του ελληνικού κοινού. Βέβαια έχει  σώμα μέτριο, αλλά περνάει σαν χάδι πάνω από τους γευστικούς θύλακες, με ισορροπημένη οξύτητα αλλά προσοχή στην θερμοκρασία σερβιρίσματος, στους 10 ºC είναι καλά. Ενδιαφέρουσες νότες ήταν η ιδέα αρώματος και γεύσης της τρούφα, και των μανιταριών.
 Στην Ιταλία το συνδύασα με ένα πλατό τυριών, και στην Ελλάδα με ένα φοντύ … με πίτες και κυρίως μανιταρόπιτα, τυρόπιτα, σαρμαδάκια, ριζότο, για dressing σε σαλάτες, και για κοτόπουλο λεμονάτο. Φυσικά δεν το έχουν δοκιμάσει έτσι στην Ιταλία και θα ήταν ωραίο να τους δείξουμε ότι με ένα δικό τους προϊόν εμείς στην χώρα μας έχουμε …

Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!


1 σχόλιο:

  1. Μα αρέσουν οι αντισυμαβτικοι, οπότε λευκο θα επέλεγα!

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις