Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

TRAPPISTES ROCHEFORT 6 BEER

  κείμενο  Ιωάννα Υποδηματοπούλου 
φωτογραφίες Ioanna-S-YPO-photography


Το έχω δει σαν να κάνω μια εργασία. Θέλω να δοκιμάσω καινούργιες – για μένα- μπύρες. Αλλά να μάθω κάτι νέο και για αυτές. Παραπάνω από το τι θα μου πει το ποτήρι μου. θα ήθελα να ξέρω την ιστορία τους. Κάπως έτσι πήγα σε έναν φίλο που έχει μπυραρία στην Θεσσαλονίκη και του είπα: θέλω να δοκιμάσω κάτι νέο για μένα αλλά να γλυκίζει κάπως. Και μου δίνει να κρατήσω αυτό το μπουκάλι. Ε λέω για να το λέει αυτός κάτι θα ξέρει. Πάω σπίτι και κάνω έρευνα τι θα δοκιμάσω.    

    
  Μοναστηριακή μπύρα από το Βέλγιο παρακαλώ θα δοκιμάσω. Χαρά εγώ λέω θα είναι κάτι καλό. Googlaro και τι να δω;;; κάτσε να μαθαίνουμε παρέα. Που λες, αυτή η μπύρα γίνεται μέσα στο μοναστήρι Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy που βρίσκεται δίπλα στην πόλη Rochefort, και ξεκίνησε να κάνει μπύρες από το 1595.  Ο αρχικός σκοπός βέβαια, ήταν να πουλιέται στα γειτονικά μέρη ώστε με τα χρήματα που θα μάζευαν, να υποστήριζαν το μοναστήρι και άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το νερό δε, για να γίνει η μπύρα αυτή έβγαινε από τους τοίχους του μοναστηριού, σε μεγάλο βάθος από το έδαφος. Έμεινε σε αυτή την αρχική μορφή της για 5 χρόνια τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η συνταγή της, όπως και πολλές Βέλγικες μπύρες.


  Και μετά από αυτά τα λίγα που έμαθα, λέω θα ανοίξω το μπουκάλι.  Μέχρι το 1958 ήταν η μόνη μπύρα rochefort που εμφιαλωνόταν σε μπουκάλι 330 ml. Έχει 7,5 %vol δηλαδή δυνατή την λές σχετικά, της δώσανε το νούμερο 6 για να την ξεχωρίζουν και έχει κόκκινο καπάκι. Στο ποτήρι θα βρεις όχι πολύ αφρό, και γλυκό καστανό χρώμα. Ετοιμάζεται μια φορά τον χρόνο και αντιπροσωπεύει το 1% της παραγωγής. Είναι η πιο παλιά μπύρα και μέχρι το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ζυθοποιούνταν εμπειρικά.
  Όλα αυτά τα μάθαινα καθώς δοκίμαζα το προϊόν στο ποτήρι μπύρας. Ναι ναι το πήρα και αυτό. Θα σας πω εμένα τι μου έβγαλε. Ζεστό χρώμα καφέ, με κοκκινωπές νότες στο πλάι. Γλυκιά αίσθηση χωρίς υπερβολές. Γεύση από κόρα ψωμιού, μέλι δάσους, βανίλια, σοκολάτα με 85% κακάο, δηλαδή όχι πολύ έντονη. Φυσικά ανθικά αρώματα και για τελείωμα ένα παχύ πλούσιο άρωμα από ουίσκι. Μεσαίο σώμα χωρίς να σε πειράζει πολύ η απουσία του.

  Μπορώ να πω πλέον ότι για μια νέα αρχή που έκανα στις μπύρες, καλή εντύπωση με έδωσε. Μακάρι να την δοκιμάσετε και εσείς που θέλετε και μπορείτε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις