Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΚΛΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ SUN ROSE 2014



κείμενο Ιωάννα Υποδηματοπούλου 

photography by Ioanna-S-YPO-photography

Κλήμα Γράμψα
Sun rose 2014
Αυγουστιάτης
Τ.Ο Ζακύνθου 12,5 % vol


tip 1

Η Προβηγκία είναι στην Νότια Γαλλία, με πιο σημαντικό χωριό για τα ροζέ κρασιά του το Μπαντόλ.  Τα ροζέ της έχουν πολύ ανοιχτό χρώμα, και έγιναν διάσημα από τους πλούσιους που είχαν σκάφη, καθώς ήταν τα μόνα δροσερά, με χαμηλό αλκοόλ και σε πληθώρα κρασιά στο Σεν Τροπέ.

      tip 2




Αυγουστιάτης: Είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, η οποία δίνει κυρίως ερυθρά ξηρά κρασιά. Φύεται στην Δυτική Πελοπόννησο και κυρίως πλέον στην Ζάκυνθο. Δίνει κρασιά με βαθύ, ζωηρό, σκούρο κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και μεσογειακών βοτάνων. Τα κρασιά αυτά ωριμάζουν συνήθως σε βαρέλι, ενώ έχουν στρογγυλό στόμα, με μέτριο σώμα, λεπτόκοκκες ταννίνες και μέτρια προς υψηλή αλκοόλη.

   Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, αυτές τις δύο πληροφορίες δεν σας τις έδωσα τυχαία. Καθώς θα ταξιδέψουμε στην Ζάκυνθο, ένα νησί γνωστό για τον τουρισμό του. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι πως φιλοξένησε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο, και έχει σπάνιες γηγενής ποικιλίες, που ενώ ο ντόπιος τις γνωρίζει, έξω από τα στενά όρια του νησιού δημιουργούν μια τάση προς αναζήτηση του διαφορετικού. Το new wine entry λοιπόν στον οινικό κόσμο, είναι η Ζάκυνθος με τον Αυγουστιάτη της. Σήμερα όμως θα δούμε πως μια ποικιλία με βαθύ ερυθρό χρώμα, αλλάζει και μεταμορφώνεται σε … ντροπαλό ροζ.
 Τα ροζέ κρασιά είναι δροσερά, και για να λέμε την αλήθεια δεν τα πίνουν μόνο γυναίκες. Είναι το ερυθρό του καλοκαιριού και ταιριάζει με όλα τα πιάτα. Μπορεί να μην ήμαστε στο Σεν Τροπέ, αλλά και το νησί της Ζακύνθου έχει τέλεια νερά και πλούσιους, που θα δοκιμάζουν πλέον το τοπικό «προβηγκιακό» ροζέ από Αυγουστιάτη. Πρώτη επίσημη εμφάνιση με την ετικέτα του έκανε στο Οινόραμα 2015 και έκλεψε τις εντυπώσεις. Κοινό και κρητικοί το λάτρεψαν και κυρίως την προσπάθεια να διαλέξουν μια άγνωστη ποικιλία στο ευρύ κοινό, για να δώσουν μια άλλη διάσταση στην ποικιλία. Ο οινολόγος για το 2014 Μάριος Ψυχής, έδωσε μέσα από το κτήμα, μια άλλη διάσταση στην ποικιλία, και ρισκάρει δημιουργικά, να δείξει στο κοινό πως το ντόπιο τοπικό  στοιχείο μπορεί να έχει διεθνείς προεκτάσεις.
  Να ξέρετε πως τα ροζέ κρασιά είναι τα πιο δύσκολα στην οινοποίηση τους και θέλουν κόπο παραπάνω, υπομονή για να δείξουν χαρακτήρα, και στιγμές ντελικάτες να τα συνοδεύσεις. Και πλέον από κρητικές του απλού κοινού η υπομονή και το ρίσκο του κτήματος επιβραβεύετε.  Το όνομα του ροζέ οίνου Sun Rose μιας και ο ήλιος είναι πλούσιος σε αυτή την χώρα και  ποτήρι μας από το Κλήμα Γράμψα έχει συγκεκριμένες απόψεις. Λέει λοιπόν:
  Κυριαρχεί ένα παιχνίδισμα στην φιάλη καθώς, με κάθε ποτήρι που δοκιμάζεται και πέφτει η στάθμη της αλλάζει και το χρώμα στο μπουκάλι. Χρώμα λοιπόν, ντροπαλό τριανταφυλλί. Με απαλές ροζ ανταύγειες και μια ιδέα από μωβ αποχρώσεις. Θέλει ακόμα τον χρόνο του για να δείξει χαρακτήρα, παρόλα αυτά η δροσιά του ήδη σε ταξιδεύει στο νησί δίπλα στα γαλανά νερά του, και με τα πλούσια φαγητά του.
Είναι τόσο λεπτεπίλεπτο που οι γεύσεις του είναι έχουν κάτι από ροδόνερο,  το πιο απαλό τριαντάφυλλο ροζ,  άχνη ζάχαρη και marshmallows. Στο στόμα εγώ θα το περιμένω σε λίγο καιρό για να βρούμε τις ισορροπίες μας, αλλά είναι πολλά υποσχόμενο. Αυτό που με τρέλανε είναι η επίγευση που ήταν τόσο ήρεμη και σύντομη αλλά που δεν έφερνε αντίθεση με το γλυκό που το συνδυάσαμε.  
 Ένα γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, υποβρύχιο με ροδόνερο, σαλάτες με ήπια οξύτητα, σολομός με ταμπουλέ, γεμιστά με κόκκινες πιπεριές, και ότι άλλο αγαπάτε ταιριάζει αρκεί να είναι στους 12 ºC κοντά στα ομορφότερα πρόσωπά σας και στα καλύτερα σημεία της χώρας μας.
  Πλέον το Σεν Τροπέ άλλαξε βάση, και έχει έδρα την Ζάκυνθο. Τόσο από άποψη κρασιού ροζέ, όσο και από νερά καταγάλανα. Δεν έχω παρά να σας ευχηθώ οι Γάλλοι να έρθουν στο νησί και όλοι εμείς να έχουμε…

Καλές Οινικές Απολαύσεις !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις