Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΆΣΤΡΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΤΖΕΝΗ ΚΟΥΡΟΥΒΑΝΗ

                                              Γυναίκα...
 μια φύση γεμάτη μυστήριο και πάθος...
                                                   Μάνα... 
ένας ρόλος που της έδωσε ακόμα περισσότερο υπομονή...
                                                     Σχεδιάστρια...
Η στιγμή που γίνεται δημιουργός όπως ο Θεός... 


Η Τζένη Κουρουβάνη είναι όλα αυτά μαζί, και ακόμα περισσότερα. Πολύ προσιτή στο κοινό, με ενδιαφέρουσες προτάσεις στο κόσμημα, και η αλήθεια είναι πως το παιχνιδιάρικο κορίτσι ήθελα να το γνωρίσεις και εσύ... 

Ξεκίνα από εδώ ...


1 έγινες σχεδιάστρια κοσμημάτων, και αξεσουάρ. Πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση;
H αγάπη μου για το χειροποίητο κόσμημα και ο θαυμασμός μου για την ιστορία του ήτανε αυτά τα οποία με οδήγησαν τελειώνοντας το σχολειό να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με τις σπουδές μου επάνω σε αυτό τον τομέα.
2 τι υλικά χρησιμοποιείς ;
Στα κοσμήματα μου χρησιμοποιώ κυρίως μέταλλο χρυσό κ ασήμι καθώς και ημιπολύτιμους λίθους γιατί πιστεύω πως είναι υλικά τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
3 σε κάθε δημιουργία σου, τι σε εμπνέει για να την δημιουργήσεις;
Συνήθως στις προσωπικές μου συλλογές εμπνέομαι από τη φύση και κυρίως τη γυναικεία φύση, προσπαθώ να δημιουργώ κομμάτια τα οποία εκφράζουν τα γυναικεία συναισθήματα, όνειρα και πόθους. Κομμάτια που τις περισσότερες δημιουργούν ιστορίες και συνδέονται μεταξύ τους με μοτίβα που είναι πλέον αναγνωρίσιμα από το κοινό μας.
4 οι σπουδές σου με την τωρινή σου ενασχόληση πως συνδέονται;
Σπούδασα στο Ι.Ι.Ε.Κ.MOKUME όπου απέκτησα γνώσεις τόσο ως κατασκευάστρια όσο και ως σχεδιάστρια κοσμημάτων, παράλληλα είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια όπως τη χρήση σμάλτου, τη λιθογραφία και τη χρήση του μεταλλικού πηλού.
5 ποίοι ήταν οι άνθρωποι που σε βοήθησαν για να φτάσεις στην θέση που είσαι τώρα;
Η κοινή μου πορεία με τον Αργύρη Αγγελόπουλο  στη ζωή και στο κόσμημα ήτανε αυτή που μας οδήγησε  ώστε η ιδέα ενός χώρου όπως είναι ο Τουρμπουλές 184 να γίνει πραγματικότητα..
6 πόσο καιρό ασχολείσαι ξεχωριστά με αυτήν την δημιουργική ενασχόληση; τι χρειάστηκε για να το πετύχεις αυτό; πόσο επίπονο είναι;
Έχουνε περάσει 15 χρόνια  από το ξεκίνημα των σπουδών μου επάνω στο κόσμημα. Όλα αυτά τα χρόνια κατάλαβα πως ο κόσμος που αγαπάει το χειροποίητο κόσμημα θαυμάζει και εκτιμάει την ειλικρίνεια ,και το πάθος του σχεδιαστή για αυτό που κάνει. Κάθε κόσμημα πρέπει να αποκτά μορφή και ψυχή από τον κατασκευαστή του και να είναι για εκείνον τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με το κοινό του.


7 το μυστικό που σε οδήγησε σε επιτυχία και αναγνώριση; τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα;
Αυτό που κάνει το εργαστήριο Τουρμπουλε 184 να γίνεται αγαπητό απο τον κόσμο είναι ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής των ίδιων σχεδίων καθώς επίσης και η συλλογή των μοναδικών κομματιών η οποία ανανεώνεται και εξελίσσεται συνεχώς. Με αυτόν τον τρόπο κάθε άνθρωπος επιλέγει το κόσμημα που αναδεικνύει τη μοναδικότητα του και ξεφεύγει από την μάζα. Ωστόσο στον Toυρμπουλέ 184 ο Αργύρης σχεδιάζει και δημιουργεί -customised jewel-ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη μας.
8 πως βλέπεις την δουλειά νέων σχεδιαστών αναλογικά με την κατάσταση της χώρας;
 Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια ιστορία στο χειροποίητο κόσμημα και με πολύ αξιόλογους σχεδιαστές. Η εποχή είναι δύσκολη και η εισαγωγή κοσμημάτων από άλλες χώρες δυσαρεστεί και απογοητεύει τους νέους και τις νέες. Ελπίζω να βρούνε θάρρος και έμπνευση και να συνεχίσουν να δημιουργούν γιατί το χειροποίητο κόσμημα παραμένει αντικείμενο πόθου ακόμη κι αν εποχές δεν βοηθάνε.
9 η σχέση σου με τα αξεσουάρ ποια ήταν και γιατί ήθελες να κάνεις δικά σου;
Δεν θα χαρακτήριζα τα κομμάτια που υπάρχουν στο χώρο μας σαν αξεσουάρ. Ακόμη και στις οικονομικές μας collection φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ευγενή υλικά ώστε να εξασφαλίζουμε την ανεκτικότητα τους στο χρόνο και να αποκλείουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε αλλεργίας σε ευαίσθητα δέρματα.
10 όσο δημιουργείς τι σκέφτεσαι και τι θα ήθελες να  σχεδιάσεις νέο;
Οι σκέψεις μας και οι εικόνες είναι κυρίως ευχάριστες και ταξιδιάρικες. Κάποιες φορές υπάρχουν φαινόμενα κοινωνικά και πολιτισμικά τα οποία μας επηρεάζουν και μας δυσαρεστούν αλλά και αυτά τα  τα κάνουμε ιστορίες και φροντίζουμε στο τέλος το κομμάτι να έχει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με την κατασκευή αντικειμένων στα οποία χρησιμοποιούμε μέταλλο και ακατέργαστους ημιπολύτιμους λίθους με σκοπό καθένας να μπορεί να βρει και το αντικείμενο το οποίο τον αγγίζει και τον αντιπροσωπεύει.
11 ποιες συνεργασίες και κινήσεις σου έχεις ευχαριστηθεί;
Τα περασμένα Χριστούγεννα πραγματοποιήσαμε ενα event με την προσωπική συλλογή της σχεδιάστριας Λίλιαν Συρίγου ,τις δικές μας γιορτινές  δημιουργίες, πολύ κέφι, μουσική και πολύ όμορφους ανθρώπους οι όποιοι μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ήταν μια έκθεση με μεγάλη επιτυχία την οποία σίγουρα θα επαναλάβουμε.
12 ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; τι να περιμένουμε από εσένα;
Τώρα κατασκευάζουμε τα γούρια μας για τα Χριστούγεννα και τα χειροποίητα στολίδια για το σπίτι και το δέντρο. Αυτή τη χρονιά θα υπάρχουν σίγουρα περισσότερες προτάσεις για δώρα τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν μόνο τους λάτρεις των κοσμημάτων αλλά κι εκείνους που ψάχνουν ένα ξεχωριστό γούρι-αντικείμενο.
13 που μπορεί να βρει κάποιος τις δημιουργίες σου και ποια συνεργασία θα ήθελες οπωσδήποτε;

Τα κομμάτια μας υπάρχουν αποκλειστικά στο Τουρμπουλέ 184 Πραξιτέλους 161-163 στον Πειραιά. Όσον αφορά τις συνεργασίες υπάρχουν πολλές ιδέες για το χειμώνα αλλά ακόμα δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ομάδα μας είναι ανοικτή σε ιδέες και προτάσεις.  

αν θέλεις να δεις την δουλεία τους μπορείς να μπεις εδώ... Tourmpoules-Jewellery             

2 σχόλια:

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις