Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ


Δεν είναι από  τις γυναίκες που περνάνε απαρατήρητες ... Κυρίως δεν είναι από τους χαρακτήρες που θέλεις να χάσεις απο την ζωή σου. Δυναμική, έξυπνη, δραστήρια, μητέρα, σύζυγος, σχεδιάστρια μόδας και όλα αυτά σε ένα Χαμόγελο. 

Την δουλειά της anna-moraitou-design σου την είχα δείξει. Θεώρησα όμως σωστό να γνωρίσεις και το άτομο που δημιουργεί τάση στην μόδα. 
λέξεις της Ιωάννας Υποδηματοπούλου 
1 απο αρχιτέκτονας, σχεδιάστρια κοσμημάτων, και αξεσουάρ. Πώς προέκυψε αυτή η ενασχόληση; 
Ήθελα να συνθέσω σε μικρότερη κλίμακα και με πολύ πιο απλές διαδικασίες υλοποίησης. Έτσι σχεδίασα έπιπλα, φωτιστικά και τελικά αξεσουάρ. Είδα τη μόδα μέσα από μία εννοιολογική προσέγγιση, ως αρχιτεκτονική για το σώμα. 
2 το διαφορετικό στην δουλειά σου είναι το υλικό του ξύλου. πες μας για αυτήν την επιλογή σου;
Επέλεξα το ξύλο γιατί είναι ένα υλικό που συναντούμε κυρίως στην κατασκευή επίπλων. Ξεφεύγοντας από τα κλασσικά πρότυπα της μόδας, μπορώ να δώσω μια νέα διάσταση στις τσάντες και τα αξεσουάρ. Τα μοτίβα δεν τυπώνονται, αλλά δημιουργούνται από την υφή και την ιδιαίτερη υλικότητα των επιφανειών.
3 σε κάθε δημιουργία σου, τι σε εμπνέει για να την δημιουργήσεις;
Αναζητώντας νέες μορφές σχεδιασμού, εμπνέομαι από υλικά και φόρμες που μου είναι οικεία μέσα από την αρχιτεκτονική. Φροντίζω πάντα η μορφή να εµπεριέχει τον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας και να προκύπτει από τις ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιώ και τις ανάγκες του χρήστη.
4 οι σπουδές σου με την τωρινή σου ενασχόληση πως συνδέονται; 
Οι αρχιτεκτονικές σπουδές σε προετοιμάζουν για το σχεδιασμό ενός δομημένου περιβάλλοντος, σε όλες τις κλίμακες: από τον αστικό σχεδιασμό μέχρι τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες επίπλων και μικρών αντικειμένων. Έχω διδαχθεί πως να συγκροτώ μια κεντρική ιδέα, να την μελετώ, να την σχεδιάζω και να την εφαρμόζω, να τη φωτογραφίζω και να την προωθώ, να κάνω έρευνα αγοράς και να διαχειρίζομαι τον προϋπολογισμό.
5 ποίοι ήταν οι άνθρωποι που σε βοήθησαν για να φτάσεις στην θέση που είσαι τώρα; 
Εκτός από την οικογένεια και τους συνεργάτες μου, οφείλω πολλά στην Ιλιάδα-Ευαγγελία Κοθρά, δημιουργό του Living Postcards, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην Ελλάδα, την Άννα Πολυδώρου, μέσα από την έκθεση "It's all, oh so souvenir to me! Vol 3, τη Μάνια Νινέ, σχεδιάστρια και fashion blogger και τη Νεφέλη-  Ξένια Βλάχου σχεδιάστρια των κοσμημάτων PROPS. Τέσσερις γυναίκες που με εμπιστεύτηκαν και με πρόβαλαν στο ξεκίνημα μου.
6 πόσο καιρό ασχολείσαι ξεχωριστά με αυτήν την δημιουργική ενασχόληση; τι χρειάστηκε για να το πετύχεις αυτό; πόσο επίπονο είναι; 
Οι ξύλινες τσάντες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Design Lab, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, τον Απρίλιο του 2014. Κάθε  project στο οποίο ο δημιουργός είναι υπέυθυνος για κάθε στάδιο της διαδικασίας, από τον σχεδιασμό και την προμήθεια των υλικών μέχρι την παραγωγή, τη φωτογραφία και την προώθηση τα social media είναι πάντα επίπονο.




7 το μυστικό που σε οδήγησε σε επιτυχία και αναγνώριση; τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα; 
Υπομονή και επιμονή! Να πάρει ρίσκα. Να γιορτάζει κάθε επιτυχία, όσο μικρή κι αν είναι και να μαθαίνει από κάθε αποτυχία, όσο μεγάλη κι αν είναι.

8 πως βλέπεις την δουλειά νέων σχεδιαστών αναλογικά με την κατάσταση της χώρας; 
Το τελευταίο διάστημα μας δίνονται περισσότερες ευκαιρίες να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε εκθέσεις και φεστιβάλ, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργηθεί πολλές ηλεκτρονικές «πλατφόρμες», στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου προσφέρεται ο διαδικτυακός χώρος προβολής και ανάδειξης του έργου μας. Η κρίση μας έχει βγάλει από τα ήρεμα νερά μιας συγκαταβατικής και ασφαλούς εργασίας και μας έχει φέρει περισσότερο κοντά στο να παίρνουμε ρίσκα και να πηγαίνουμε κόντρα στο πείσμα των καιρών και της σύγχρονης οικονομίας.

9 η σχέση σου με τα αξεσουάρ ποια ήταν και γιατί ήθελες να κάνεις δικά σου; 
Δεν είχα ποτέ καλή σχέση με τα μέταλλα και τους πολύτιμους λίθους, γνωρίζοντας ότι η αξία τους είναι μία ανθρώπινη επινόηση που καθορίζεται από τη σπανιότητα τους. Η εξόρυξή τους αποτελεί μία ρυπογόνα δραστηριότητα που προκαλεί στερεά τοξικά απόβλητα, ενώ γενικά οι ορυκτοί πόροι δεν ειναι ανεξάντλητοι. Επιπλέον είμαι ενάντια στη βιομηχανία γούνας και δέρματος καθώς συμβάλλει  στο θάνατο εκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο. Αντίθετα το ξύλο είναι ανανεώσιμο και επιπλέον η κατεργασία του δεν απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και δεν παράγει σημαντικές ποσότητες αποβλήτων. Ήθελα να χρησιμοποιώ αξεσουάρ όσο γίνεται πιο φυσικά, των οποίων η αξία έγκειται στο σχεδιασμό και τη μοναδικότητά τους.

10 όσο δημιουργείς τι σκέφτεσαι και τι θα ήθελες να  σχεδιάσεις νέο; 
Πολυμορφικά αξεσουάρ και τσάντες που θα αλλάζουν μορφή ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.

11 ποιες συνεργασίες και κινήσεις σου έχεις ευχαριστηθεί;
Η συνεργασία μου με την αρχιτεκτονική ομάδα Desarch και η συμμετοχή μας το 2013 στην έκθεση Greek design = Good design, που διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αποτελούν για εμένα σταθμό. Μία ακόμα σημαντική συνεργασία με την ομάδα Naya Fashion κατέλειξε σε μία συλλογή με ξύλινα ρούχα, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τη συσχέτιση μόδας και αρχιτεκτονικής.
12 ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; τι να περιμένουμε απο εσένα; 
Έχω πολλά σχέδια στο μυαλό μου και εύχομαι σύντομα να παρουσιάσω μία συλλογή ένδυσης με ξύλο και ανακυκλώσιμο πλαστικό.

13 που μπορεί να βρεί κάποιος τις δημιουργίες σου και ποια συνεργασία θα ήθελες οπωσδήποτε; 
Ηλεκτρονικά στο https://www.etsy.com/shop/AnnaMoraitou και
και στα εξής καταστήματα:
KAILAS, 11 Melaxrinou, Vathí, Samos
F/a/d Naousa, Port of Naousa, Paros, Kiklades
18
Φ, 18 Frynihou & Dionysiou Areopagitou, Pláka, Attiki

Κάθε συνεργασία μου βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την εντιμότητα. Αυτό θέλω μόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ο καθενας μας είναι σκηνοθέτης αυτου του άρθρου. δωσε την εικόνα σου με λέξεις